22-годишен мъж от Айтос стои зад визуализациите на емблематични сгради на Бургас в триизмерни изображения в Гугъл Земя. Преди да се запознае с компютърните технологии, той е използвал обикновен картон, за да реализира проектите си.

60 емблематични сгради на Бургас са триизмерни благодарение на хобито на Валентин Вълков, което е 3D изображения на сгради. Той е един от няколкото българи у нас, които са работили за приложението Гугъл Земя.

„Първата сграда, която направих, беше един от хотелите на Бургас и това беше два дни преди матурите ми и аз вместо да уча за матурите, просто цял ден стоях и с това се занимавах”, разказа младежът.

Изпитите минават успешно и сега той следва в Манчестър „Строителство на сгради и съоръжения". Всичко обаче започва с обикновен картон и лепило, след един терористичен акт, когато е едва деветгодишен.

„Той например направи кулите-близнаци, беше един от първите проекти, които той направи, сам ги проектира, мащабира, черта, рисува и ги прави няколко пъти. За него това беше някаква много интересна задача, загадка беше тази сграда”, обясни майка му Силвия Томова.

Проектът „3D Бургас” приключва преди година, когато Гугъл спира да използва компютърните доброволци по целия свят и въвежда нова технология чрез снимки от самолет. „Уж е по-детайлно и по-точно, но за съжаление все още не е доусъвършенствана и качеството на образите, които се показват, не винаги е толкова добро, колкото при технологията, с която аз съм се занимавал при Бургас", казва студентът.

Двете технологии си имат плюсове и минуси. А за Валентин остава възхищението на хората от труда му и състудентите, които се допитват до него при работа с 3D изображенията на сгради по други проекти в английския университет.