Старозагорският митрополит Галактион е постъпил в Кардиологията на Правителствена болница, потвърди за bTV директорът на болницата професор Людмил Спасов.

Вчера пловдивския митрополит Николай поиска главният прокурор да разследва имало ли е опит за отравяне на Галактион. Като източник на тази информация посочва и ловчанския митрополит Гавриил, с когото днес се свърза екип на предаването „120 минути".

„Истината е тази, че покойният дядо Кирил много отдавна ми беше казал, че дядо Галактион е бил отровен. Въпросът е, че аз не повярвах в това нещо, затова на никого не бях го казал, даже на митрополит Галактион не съм го казвал”, обясни дядо Гавриил пред „120 минути”.

„Когато бях запитан защо досега съм си мълчал, аз казах, че просто не съм вярвал и затова не съм го споделял. Казах и друго - ако аз съм се съмнявал, ако бях допускал отравяне, то аз нямаше да отида на 16 и 17 май в Пловдив на празника на църквата „Света Марина”, защото щях да се страхувам, че и аз ще бъде натровен”, допълни митрополит Гавриил.

Междувременно представители на храмовете във Варна поискаха спешна свещеническа конференция. В писмо до Светия синод и патриарх Неофит те се мотивират, че такава конференция е необходима, за да се преодолее разединението на клира и на вярващите и за да се гарантира, че изборите на 15 декември за Варненски митрополит няма да предизвикат нови протести.

Още за скандалите в църквата преди Рождество Христово и отношенията между митрополитите - в предаването „120 минути " със Светослав Иванов в събота.