Ескалира напрежението в Бобов дол. Миньори щурмуваха мината в опит да кажат на колегите си под земята, че са би излъгани.

Опитаха се да нахлуят и в кабинета на директора.

Междувременно премиерът Бойко Борисов настоя концесионерът „Въгледобив Бобов дол” ЕООД да изплати незабавно дължимите суми на миньорите и служителите от дружеството.

В противен случай министър-председателят заплаши, че ще започне процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък „Бабино”, сключен през 2007 г. поради неизпълнение на основни клаузи от него.

Вече трето денонощие миньорите от Бобов дол са в ефективни стачни действия и остават под земята. Те искат да получат заплатите си и да им бъдат гарантирани работните места.

По-рано беше получена информация, че всички миньори ще получат своите пари, като ще излизат на порции по десетина миньори. След като излязоха първата група миньори обаче, се оказа, че пари няма.

Тази вечер инкасо автомобилът с пари за служителите пристигна.

Протестът продължава, докато не бъде изплатено всичко, категорични са обаче миньорите.

По обед стачката придоби политически оттенък, след като Велизар Енчев призова протестът да се радикализира, но идеята не беше приета добре от миньорите.

Омбудсманът Мая Манолова пък слезе при протестиращите под земята.

От ръководството на мините обявиха, че са взели решение да се изплатят заплатите и обезщетенията на всички служители на „Въгледобив Бобов дол” с изключение на тези, които протестират в рудник „Бабино”.

Социалното министерство пък обяви, че има готовност да подкрепи работниците в рудник „Бабино“ да си намерят работа, ако бъдат уволнени.

Семействата на работещите в рудник „Бабино“ ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в размер на 325 лева.

Министерството ще организира мобилни приемни на бюрата по труда, които да окажат съдействие на работниците на място.  

Към момента има 130 свободни работни места в бюрото по труда в Дупница и 100 свободни места в Кюстендил.  

От министерството напомнят, че работодателят е длъжен да изплати на всички работници в рудник „Бабино“ забавените възнаграждения за месец август.

Неизплащането на заплатите на част от работниците е нарушение, за което ще му бъде наложено административно наказание от ГИТ за всеки отделен случай.  

Друга мина, свързана с фирмите на Христо Ковачки, затвори принудително преди половин година.

Това е мина "Черно море" край Бургас. 6 месеца по-късно, работодателите още не са се разплатили с работниците.

Павел Бабанков е един от 280-те съкратени миньори, който освен без работа от миналия месец остава и без жилище, защото НАП разпродава сгради на мината.

Павел е преместен в бекярското общежитие, за което му обещават, че ще бъде извадено от обявените на търг сгради. Не знае обаче докога ще остане там.

Мина „Черно море" е затворена. Бившите миньори обаче още не са получили обезщетенията си и сега съпреживяват неволите на колегите си от Бобов дол.

337 хиляди лева дължат за обезщетения на миньорите от „Черно море".