Близо 200 души от въгледобива в Перник излязоха на протест заради подготвяни съкращения и намаляване на заплатите. До дни 100 души от пернишкия въгледобив ще получат предизвестията си за освобождаване, а възнагражденията на останалите ще бъдат орязани.

Мината произвежда въглища за Топлофикация Перник, пернишкия ТЕЦ и ТЕЦ Бобовдол.

Проблемът е от преди половин година, когато работата намалява, защото от Бобовдол започват да изкупуват по-малко въглища. Слуховете сред работниците са за орязване на заплатите с 40-50 на сто.

"Няма да е със сигурност с такъв процент първо. И второто то ще бъде с допълнителни споразумения и анекси и всеки сам ще реши дали го устройва тази заплата. Това е още един начин да направим един естествен подбор", обясни Васко Марков, зам.-директор Мини открит въгледобив в Перник.

"Семейството ми ще остане гладно", коментираха засегнатите миньори. Друг добави, че като няма пари не могат да се изхранват.

Според местните синдикати в обогатителната фабрика за въглища и в момента броят на хората е на минимума, за да работят мините. "Ще бъде невъзможно просто, за мен това е невъзможно", е мнението на Анатоли Георгиев, председател на КНСБ .

Според ръководството на мината единственият вариант за спасяване на производството е да се отпуши износът на въглища. Мината произвежда 80 хиляди тона месечно, които често залежават на склад, а таксата от 17 евро за износ ги прави неконкурентоспособни в чужбина. Мината произвежда 80 000 тона месечно, които често залежават на склад, а таксата от 17 евро за износ ги прави неконкурентноспособни в чужбина. Васко Марков добави, че всичко е въпрос на търсене и предлагане - имаме много, но няма кой да ги купи.