Десетки сигнали за тормоз, ограбване, насилие и унизително отношение от страна на полицаи към бежанците, които пресичат границата, идват от мигрантите в България.

Почти всеки чужденец, настанен в бежанския център в столичния кв. „Овча купел”, разказва за насилие и грабежи, на които е бил подложен в опита си да достигне до убежище у нас.

Тези истории се потвърждават и от независимото системно наблюдение на границата ни.

Снимка: bTV

Само за пет месеца – от май до септември тази година, са получени 33 сигнала за ограбване, физическо насилие или унизително отношение от страна на полицейски служители.

Тези над 30 сигнала обаче обхващат не 30, а над 600 конкретни случая. Те са за изземване на парите и вещите, дори храната на бежанците. В половината от докладваните случаи имало и физическо насилие.

Снимка: bTV

Не са малко и случаите на нехуманно и унизително отношение, в това число дори и събличане по бельо и сплашване с кучета.

От Българския хелзински комитет призовават властите да разследват тези случаи. Независимото им наблюдение на границата показва, че държавата третира по еднакъв начин икономическите мигранти и бежанците, и се прилага практика на безразборно отблъскване.

Снимка: bTV

Потърсихме и позицията на МВР, но не получихме отговор. В началото на месеца международната платформа за разследваща журналистика "Интерсепт" публикува разследване по темата. Пред тях ресорният зам.-министър Филип Гунев казва, че полицейски кучета се използват освен за проследяване на нарушители по границата и за да ги атакуват.

Снимка: bTV

На въпрос за насилието над мигранти Гунев отговаря "Това е стандартна полицейска процедура." В интервю пред международния екип той признава, че между 10% и 20% от полицаите по границата ни може да се замесени в канал за трафик на бежанци, но МВР няма времето и ресурсите да се справи с проблема.

Всички сигнали са предадени на компетентните органи и по някои от тях вече тече разследване.