Комисията за защита на потребителите започва проверки в цялата страна на стоки за ученици преди началото на новата учебна година на 15 септември. Инспекторите ще проверяват за безопасността на дрехи и учебни пособия.

Проверките обхващат цялата страна. Инспекторите ще следят за коректното представяне на информация по етикетите, цените и безопасността на облекла, обувки, учебници, учебни помагала, бележници.

При откриване на нарушения в обектите, санкциите ще са от "предписание" до глоби от 300 до 30 000 лева.

Едно от изискванията, за които следят инспекторите е дали етикетите са на български език. Инспекторите са категорични, че цените, материалът и произходът трябва да са ясно и четливо изписани.

„За всички нас това е едно вълнуващо събитие и е важно и родители и ученици да не са подвеждани с различни видове нелоялни търговски практики, така че смятаме интензивно да осъществяваме контролната дейност от днес до момента, в който учебната година започне нормално”, коментира председателят на комисията Димитър Маргаритов.

Освен стоките КЗП възнамерява да помага на училищата да избират туроператор за ученически екскурзии, като проверява фирмите и условията им. Целта е да се сведат до минимум рисковете, като има координация с Министерството на образованието и регионалните инспекторати.