Румяна Ченалова е записала разговорите си с Владимира Янева с микрофон, даден й от службите. Това заяви журналистът Маргарита Михнева в предаването „Лице в лице”. Според нея скандалът трябва да се прекръсти на „Ченаловагейт”.

„Това не са разговори, а монолог. Ченалова подпитва през цялото време „ами, за Бойко Борисов”, „ами, за Сотир Цацаров”, а другата простодушно отговаря”, допълни Михнева. По думите й тези записи са незаконни, а микрофонът е осигурен от хора, които имат отношение към информацията.

Адвокатът Антон Станков смята, че записите от „Яневагейт” са в разрез с човешките права. „Такъв вид дейност е предвидена в наказателния кодекс и трябва да бъде санкционирана. Ако прокуратурата си замълчи, това означава, че те поощряват подобни записи”, допълни юристът.

„Същественото в този случай е какво се казва в тези разговори, дали разговорът е законно записан е тема, с която се прекалява”, смята Николай Хаджигенов.

Нарязаните документи по делото КТБ и слуховете за „шпицкоманди”

„Сотир Цацаров замаза ситуацията. За пореден път провери сам себе си и установи, че всичко е наред”, каза Хаджигенов по повод унищожените документи по делото КТБ, които екип на bTV откри в кофа за боклук срещу сградата на следствието.

„Прокуратурата има право да реши какво да използва, но в цялата ми практика нямам случай, в който и един косъм да е изваден от дело”, допълни Хаджигенов.

Според Антон Станков има случаи, отговарящи на думата „шпицкоманди” в прокуратурата. „Законът го позволява, но те не започват от Сотир Цацаров”, допълни той.

По думите на Хаджигенов тази практика е започната тихомълком преди години и сега е доведена до ужасяващи мащаби.