Мандра в пазарджишкото село Юнаците изхвърля отпадъчните продукти от производството си на километър от населеното място, алармира зрител на bTV. По думите му местните хора били подложени на ежедневен тормоз заради нетърпимата воня и шума на 25-тонния камион, с който нощем се извозват нечистотиите от производствените помещения.

Бай Димитър твърди, че животът му се е превърнал в ад - през деня не може да диша от нетърпимата воня на цвик, а нощем тежкотоварен камион редовно го събужда, като минава с трясък под прозорците му.

Димитър Кендеров търпял тази ситуация цели 8 години. Казва, че напоследък положението е нетърпимо и затова от май засипва институциите с жалби и сигнали. Първо праща писмо до РИОСВ, след това се обажда на телефон 112 и в полицията.

От РИОСВ-Пазарджик не предприемат с мотива, че сигналите и жалбите идват само от един човек от селото. Кметът на Юнаците Стоян Кузев пък изтъква, че мандрата дава препитание на 10-12 човека.

Въпреки че управникът се застъпва за мандрата, се оказва, че бай Димитър не е сам в недоволството си. В селото упорито се разпространява слухът, че отпадният цвик е на път да зарази подпочвените води и да отрови земеделските земи.

„Най-много мирише на обяд! Особено, ако ви закараме там, където го изхвърлят, не може да стоите там и една минута! Страшно е! Някой път и крана отзад не затварят, та тече по улицата”, разказва Трендафил Димитров от селото.

Според Регионалната инспекция дейността на мандрата не е опасна за екологичното равновесие. Отпадъчните продукти се изхвърлят в специално подготвени насипи в изоставен напоителен канал, който е публична държавна собственост.

„Има съоръжение, което сме го изградили по предписание на службите, което се обслужва периодично. Има отговорник за това нещо, наета е фирма за извозване. Не виждам какъв е проблемът, но след като е някакъв проблем - то тогава предприятието не работи”, заканва се Иван Николов, управител на мандрата.

„Значи, това е стар отводнителен канал на „Напоителни системи-Пазарджик", който от години не го ползват. Там няма никакви води”, казва инж. Панайот Далакчиев, РИОСВ-Пазарджик.

За да тушират създалото се социално напрежение от пазарджишката областна управа са дали срок на управителя на мандрата от 10-ти август да започне извозването на цвика в пречиствателната станция край Пазарджик.