Една самотна майка от Търговище избра оригинален и красив начин да събира пари за рехабилитацията на 5-годишния си син, роден с детска церебрална парализа.

Божидар е претърпял няколко операции. Рехабилитации в Котел помагат на детето да се чувства по-добре, но струват по 350 лв. месечно. В началото майка му няма пари дори за материали, но не губи кураж.

„Реших от нищо да направя нещо, което да е много ефектно, да се знае, че е българско и е направено от творец и доста оригинално. Както се казва, сиромах човек жив дявол”, споделя Лидия Гюрова.

Дори изгорелите крушки влизат в употреба. С изработените предмети Лидия участва в изложби или ги предлага по базари. Идеите й идват в движение или ги заимства от интернет.

„На това му викат „фарфале", на тази панделка, която е макаронена. От различни видове макарони, след това го боядисвам в златно, слага се главичка и косичка и ето това изглежда”, показва жената.

Сувенирите са направени тематично и според търсенето им. Лидия набляга на българското, надява се повече хора да ги купят, не иска да проси помощ.

„Закупувайки нещо, да подпомогнат със средства за лечението на моето дете”, надява се майката.

Сега младата жена подготвя различни сувенири за предстоящите Коледни и Новогодишни празници.