„Много е резонен въпросът защо това е поредното Народно събрание, което неглижира законопроекта за доброволчеството”, каза в студиото на „Лице в лице” омбудсманът Мая Манолова.

„Законопроект е внесен от седем-осем години и се правят опити да бъдат приети някои основни правила и защити на доброволците”, поясни Манолова. По думите й тя лично ще се ангажира един от следващите приети законопроекти да бъде именно този за доброволчеството.

Мая Манолова беше избрана за съпредседател на обществения съвет, който ще реши как да бъдат разпределени събраните средства за Хитрино. „Ние сме длъжни по честен и прозрачен начин да разпределим парите, за да са спокойни хората”, каза Манолова.

По думите й тя се е възпротивила срещу идеята централизирано да бъде купувана бяла техника за жителите на Хитрино, защото това ще повдигне много въпроси относно разходването на парите. „Трябва да бъде направена индивидуална оценка на щетите на всяко домакинство, какво му е нужно, за да се възстанови нормалния живот”, каза Манолова.

„Първото решение на обществения съвет е 160 хил. лв. да бъдат дадени на община Хитрино, за да бъде организиран топъл обяд в следващите четири месеца за хората на терен”, поясни Манолова.

Омбудсманът поясни, че в средата на януари ще направи открита приемна в Хитрино, за да се срещне с всеки гражданин и да помогне на максимално много хора.

Битката с арбитражните съдилища

„След седем часово заседание на правната комисия, успяхме да убедим депутатите да приемат, и то на второ четене, предложенията за промени, които да забранят на частните арбитражни съдилища да съдят граждани”, каза Мая Манолова.

По думите й арбитражните съдилища вече се насочват и към цели общини.

„Те бяха пробили и при депутатите, защото бяха внесени предложения от управляващи и опозиция, които обезсмисляха предложените от мен изменения и се наложи в рамките на седем часа да заседава правната комисия”, поясни Манолова.

Референдумът

„Аз наистина се изумявам защо след два месеца депутатите не са намерили време да се заемат с обсъждането на темата референдум”, каза Мая Манолова.

„3,5 млн. души гласуваха на референдума. Две трети от тях казаха „да” на смяната на системата. Във всяка една нормална демократична държава подобен вот щеше да накара народните представители да обсъдят вота на хората”, каза Манолова.

Тя призова депутатите да обсъдят референдума.