Личните лекари се противопоставиха на идеята ученическите отсъствия да се извиняват с амбулаторен лист от преглед, вместо с медицинска бележка.

Аргументите на Министерството на образованието и науката (МОН) за тази промяна са, за да бъде издаван по-надежден документ, който трудно може да се фалшифицира.

Според общопрактикуващите лекари обаче амбулаторният лист съдържа доста подробна информация за състоянието на пациента, включително съпътстващите заболявания и усложнения, и разпространяването на такива данни е нарушаване на лекарската тайна.

Във Враца идеята вече се прилага – от началото на годината в медицинския кабинет на най-голямото училище в града – СОУ „Христо Ботев“, са постъпили 79 амбулаторни листа.

Определено се забелязва спад на извинителните бележки, коментира медицинският фелдшер Антоанета Цветкова.

„Нека да сме наясно – децата не само кашлят. Имат много други заболявания и аз не съм склонен да давам тази информация на лице, което не е оторизирано да работи с медицинска информация“, коментира обаче д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Галина Евденова от Регионалното управление на образованието във Враца заяви, че „притесненията са неоснователни, защото всички училища са администратори на лични данни“.

В събота се свиква среща между министерствата на образованието и здравеопазването и лекарите, така че, идеята амбулаторните листове да извиняват отсъствия за сега е в режим на изчакване.

Вижте повече във видеото: