Поредно съмнение за лекарска грешка. Регионалната здравна инспекция в Пловдив започва проверка за причините, довели до внезапната смърт на бебе в болницата в Раковски. Детето било прието за лечение на ринофарингит, но според близките му, било в добро общо състояние.

На 5 март двумесечната Теодора неочаквано издъхва минути, след като й е поставена система с антибиотик.

„Грешката е в докторите! Те ми изядоха дететето! Защото тя, когато е сложила системата, толкова бързо е почнала да капе, че ... нямам думи... Тя излезе от стаята и аз видях, че детето взе да посинява и започнах да рева", разказва Янка Димитрова, майка на починалото бебе.

„Не смятам, че има грешка! Ние също не можем да си обясним този внезапен екзитус, защото състоянието, в което дойде бебето, беше задоволително", коментира д-р Тонка Николова, началник на детското отделение, МБАЛ-Раковски.

Косвен свидетел на разигралата се трагедия се оказва кметицата на село Борец. Тя е категорична, че в деня на внезапната смърт лекарите неколкократно променили диагнозата, за да избегнат отговорност.

„Започнаха лекарите, аз ги чувах, че белите дробове може да са болни, че може да има вроден порок, че майката е погубила детето си... Чух от медицинска сестра, че то е повърнало фрезолакс... А детето е сукало", допълва Таня Караджолова, кмет на с. Борец.

В момента здравните инспектори проверяват дали са допуснати грешки при лечението на двумесечната Теодора. Нейната сестра-близначка Гергана е спасена от медиците в Пловдивската университетска болница, въпреки че състоянието й преди 3 дни е било многократно по-критично от това на починалата й сестра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!