Лекар от Добрич, който е родом от Делиормана написа в памет на загиналите в Хитрино разказ, озаглавен „Шейтаните от тавана на гара Хитрино".

Д-р Хасан Ефраимов е роден в село Трем, само на 10-ина километра от Хитрино. Голяма част от детството му обаче минава край гарата, която вече е само руини. Затова още в събота сутринта, щом чул за инцидента, седнал пред компютъра и за час-два написал разказа.

„Когато гори някое чуждо място, изпитвате някакво съжаление, някаква тъга и толкова. Но когато видите,  че спомените ви горят по телевизията, е доста страшно. Най-голямото събитие в Хитрино е пазарът в неделя, друго голямо събитие няма в района. И ето изведнъж се оказа, че и в най-затънтеното място може да се случи голяма и жестока  трагедия", казва лекарят.

Това е трагедия, която ще остане завинаги в душите на местните, посочва още докторът и е убеден, че в селото от тук нататък всички истории ще се делят на две - преди и след взрива.

Къщите ще се възстановят, но без помощ от държавата няма да стане, казва още Ефраимов.

„Това са хора ,които вечер си броят парите, за да могат да си купят хляб и за да могат да си купят сирене менте, защото за друго нямат пари. И сами не биха се справили. Те са много покорни хора,много изпълнителни хора, хора,  които спазват законите и си приемат съдбата стоически”, изтъква още д-р Ефраимов.

Инцидентът  в Хитрино събужда спомени, които Ефраимов описва в разказа си. За името на селото и за това, че самият той дълго време вярвал, че в Хитрино има шейтани или дяволи.

„Самото село е възникнало около жп гарата, която е построена след жп линията, пусната в действие. Преди това там е нямало село. И там хората от Делиормана за първи път са видели влак. Може да си представите  как е изглеждал в техните очи едно такова чудовище, не чудовище, за тях това е бил самият Шейтан. И най-вероятно затова самата гара е била кръстена Шейтанджък, Дяволово. Аз като бях малък наистина мислих, че има дяволи в Хитрино”, спомня си лекарят.

От гарата в Хитрино са тръгвали и влаковете, с които през годините  принудително са изселвали мюсюлманите от Делиормана.  Дяволска работа ли е всичко, което се случи в Хитрино обаче?

 „Всяка катастрофа е дяволска работа. Шейтана винаги си показва рогата", категоричен е Ефраимов.

Разказът „Шейтаните от тавана на гара Хитрино" ще бъде включен в последния сборник на Ефраимов, който скоро ще излезе от печат.