Лека вечеря и студен душ преди лягане. Това трябва да правим според специалистите, ако искаме да имаме здрав сън в жегите. Тези дни много хора се оплакват, че сънуват кошмари.

Георги Деянов си ляга в десет вечерта, защото му се приспива, но се събужда в три сутринта и повече не може да мигне. „Най-тежко е, когато човек се чувства изморен и не може да се наспи, тогава на другия ден вече се чувстваш още по-зле и ако продължи няколко дни, накрая вече си скапан”, споделя мъжа.

Освен това сънува кошмари. Навън е сухо и горещо, а Георги сънува наводнения. „При тези високи температури в момента, кръвното налягане пада, съдовете се разширяват, изпотяването се повишава, оттам жаждата се явява като симптом на организма и хората спят много неспокойно”, обяснява д-р Боримир Фурнаджиев.

За спокоен сън в жегите, трябва да сме в леглото към 22,30-23 часа. „Прохладна стая, мека завивка, един полухладен до студен душ преди лягане, почти никаква вечеря или много лека храна и то до 18,30-19 часа - това са неща, които се знаят, но не се спазват”, казва още специалистът.

Лекари съветват да не спим на включен климатик, тъй като по време на сън телесната температура пада и може да се простудим.