Курортите ни се готвят усилено за наплива от студенти по повод 8 декември. По предварителни данни в Банско се очаква да празнуват близо 7 хиляди младежи. Свободните места в хотелите там вече са изключение.

„Резервациите стартираха още в началото на учебната година и преди две седмици нямахме свободни места. Както разбрах и от колегите, хотелите са пълни на 100%”, казва Елена Николова, управител на хотел.

Хотелиерите не са вдигали цените тази година. Средната цена на двудневен пакет в четиризвезден хотел е около 150 лева. В тризвездните хотели офертите за 2 нощувки варират от 80 до 100 лева. Най-евтин вариант си остава наемането на квартира в къща за гости. Струва между 20 и 40 лева на човек на нощ.

Свободни места в ресторантите също трудно се намират - всичко е резервирано отпреди месец. Освен на кувертите, ресторантьорите разчитат и на приходите от свободна консумация.

„От 20-25 лева до 60 лева са границите, в които се движат кувертите. Смея да кажа, че са доста добри клиенти студентите - доста харчат за удоволствие”, коментира Малин Бистрин, собственик на механа и хотелски комплекс.

За празника входът в дискотеките в Банско ще бъде от 10 до 15 лева на човек.

Във Велико Търново също почти няма свободни места в хотелите. 80% от легловата база в старата столица е резервирана за празника.

„Около 4000 са леглата по данни в целия регион - Велико Търново и Арбанаси, като това включва и по-високо категорийни хотели, така също и стаи за гости, къщи за гости”, обобщава София Божкова, представител на туристически информационен център в града.

Тази година студентите, които са решили да посрещнат празника във Велико Търново, са се насочили към четиризвездните хотели. В повечето случаи, освен вечеря, там се осигурява и диджей за цялата нощ.