Държавата купува плодовете, зеленчуците и млякото за детските градини и училищата на драстично завишени цени. Данните изнесоха депутати от БСП, а управляващите ги упрекнаха в предизборна манипулация.

От фактурите, които БСП разпространиха, се вижда, че килограм моркови например се доставят на 6,48 лева в детска градина, което е в пъти над пазарната цена.

„Кой си позволява дотам да ударите дъното, да крадете от закуската на децата”, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Всяка извадена и показана фактура е извън контекста на общите правила на прилагане на програмата и на практика представлява манипулация в сегашната предизборна кампания", контрира министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Програмата "Училищен плод" съществува от 2010 година, "Училищно мляко" - от 2009-а. По тях от ноември до май се доставят продукти на на децата до 4 клас. Държавен фонд „Земеделие” осребрява фактурите на доставчиците, като има пределни цени, над които фондът не плаща.

За плодовете и зеленчуците е 68 стотинки за бройка за дете, а за млякото - 53 стотинки.

„За тази цена може да се даде много качествен плод и такива плодове получаваме", подчерта Ирена Анастасова, директор на 125 СУ "Боян Пенев".

В пределни цени влиза и разходът на доставчика по обработката и транспорта. Всеки продукт се подготвя и пакетира отделно за всяко дете. Пределните цени не са променяни, откакто съществуват програмите.

 „Фактурите при Орешарски бяха абсолютно същите", категорична е Танева.

В момента работна група подготвя нов начин, по който да се определят пределните цени на продуктите. Най-вероятно това ще намали цените на плодовете и зеленчуците за градините и училищата.