Купища използвани спринцовки и замърсени игли се пилеят по земята в тревна площ в столичния кв. „Б-17“, а мястото ежедневно се използва от наркозависими, за да си инжектират дози, сигнализираха жители на околните блокове.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV местните власти казаха, че са взели законовите мерки, а от полицията увериха, че си вършат работата с ежедневни патрули и проверки.

Става въпрос за незаграден и неизползван частен имот, само на няколко метра от ул. „Пиротска“ и близо до центъра по наркомании.

Снимка: bTV

Нагледали сме се на какви ли не неща“, каза местен жител. По думите му мястото се е превърнало в наркоманско свърталище. „То си е терор, блокът ни беше оглозган“, посочи мъжът от квартала и каза, че са му откраднали колелото, както и алуминиевата дограма на вратата на входа и прозорчетата.

Друг жител призна, че се притесняват за децата, които може да се набодат на иглите.

Наркозависими има и в детските градинки наоколо, оплакаха се местните.

Екип на bTV успя да заснеме някои от посетителите на пространството. Мъж, който първоначално обясни, че не прави нищо лошо, а после призна, че взема хероин, каза, че „ако бях в програмата, ако ме бяха взели, нямаше да правя това“.

Снимка: bTV

Доц. д-р Соня Тотева, директор на Психиатричната болница за лечение на наркомании, каза, че познава мъжа, но той бил „изписан дисципилнарно“. По думите ѝ от болницата не дават метадон за вкъщи, но има черен пазар на това вещество.

Ако полицейска кола обикаля в пиковете часове, когато работим с пациенти, ще бъде много добре, каза д-р Тотева. От Общината пък проявявали само негативно и агресивно отношение.

От клиниката са съгласни да бъдат преместени, стига новото място да отговаря на изискванията.

Според Савина Савова, кмет на район Възраждане, случващото се е недопустимо. Това, което виждаме, е резултат от дейността и недостатъчния контрол върху нея на услугите и програмите за наркозвисими лица, както и фондациите и неправителствените организации, които работят с тях, каза Савова.

Решението на проблема с центъра по наркомания според нея е в две посоки – наличие на охрана, полицейско присъствие и контрол по отношение на дейността на центъра, както и, в по-дългосрочен план, преместването му на друго място.

Теренът е частен, подали сме информация към Столичния инспекторат, каза още кметът. Издадено е и предписание на собствениците. Ако те не вземат мерки в рамките на срока на предписанието, който изтича съвсем скоро, ще им бъде наложена санкция.

Снимка: bTV

Инспектор Калоян Милтенов от III РПУ увери, че „полицията реагира с много целенасочени действия – непрекъснато се извършва патрулиране на място от наши служители“. Тези лица се проверяват и ако се констатират забранени вещества или предмети, се вземат мерки.

Проверките са ежедневни. Когато лицето има лични документи и не носи забранени неща, не можем да ограничим правото му на свободно движение, каза още Милтенов.

Вижте повече във видеото.