Причина за катастрофата в Хитрино може да бъде и недоглеждане, немарливост – една превишена скорост, коментира бившият служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Влакова композиция с два локомотива и 26 вагона тежи 1650 т. Ако влезе в маневра вместо с 40 км/ч, със 71 км/ч, представяте ли си центробежните сили какво правят с този влак? Разбира се, че ще се катурнат. И е нормално, при положение, че двата локомотива вървят един след друг, отзад някъде да се килне и да падне. Точно това се е случило според мен, каза той.

По думите му в основата на немарливостта се таи чувството за безнаказаност. Все още у нас всеки си прави каквото иска – кара с превишена скорост, пуши на забранени места, нарушава всички правила. Когато и да отидете в някоя западна страна, за шофиране с превишена скорост получавате солена глоба, спорите с полицай – веднага ще бъдете арестуван. Там няма такива неща. Своеволията биват наказвани моментално. Тук има чувство на безнаказаност.

Според Кръстев взрива на цистерните е вследствие на удар, който се е получил при падането и обръщането. Може да е удар от релса или в предходен вагон.

Бившият министър коментира и политическата ситуация. Според него правителството в оставка трябва да остане на власт най-рано до 22 януари, а ако се наложи и дори като програмен кабинет, защото „суверенът ясно каза, че трябва да има промяна в изборното законодателство. За мен проблемът е не само как ще избираме народните представители, а и как ще ги контролираме – трябва да има много ясен инструмент за контрол, дори отзоваване, иначе няма значение как ги избираме“.

Кръстев добави, че трябва да имаме стабилно управление, за да имаме уважението на партньорите ни в Европа.

Вижте целия разговор във видеото: