В Националния център по трансфузионна хематология идват кръводарители почти по всяко време, но през последните две години се отчита спад.

През 2017 г. в сравнение с 2016 г. те са спаднали с около 2000 души. Намалял е и процентът на хората, които даряват за първи път – през 2016 г. те са били 28, а през 2017 – 21%.

Президентът Румен Радев и администрацията на институцията дариха кръв и така откриха националната кампания.

Таня Гроздева постъпила в клиниката по хирургия на болница „Св. Анна” в тежко състояние. Имала анемия, причинена от животозастрашаващо заболяване. Организмът ѝ не произвеждал кръвни клетки, а наличната кръв била с лоши показатели.

Кръв и кръвни продукти са необходими не само при операции, но и при редица животозастрашаващи заболявания, както при Таня.

Лекарите се опитват да убедят близките да попълнят изразходваните запаси с кръв. Най-разпространената кръвна група у нас е А и нулева, а най-рядаката АВ отрицателна. Експертите подчертават, обаче, че най-търсената къвна група е тази, която я няма.

Необходими са поне 25 кръводарители на 1000 души. В момента в България те са 22, а в съседна Гърция – 36.

Лекарите подчертават, че предизвикателството пред България ще бъде все по-голямо заради застаряващото население и емигриращите млади хора.

На Цветница от 9 ч. започва Националната кръводарителска кампания. Тук можете да намерите информация как да се включите.