След Пловдив, и столицата се включва в национална кампания за популяризиране на система за  рециклиране на текстилни продукти.

Някои от събраните дрехи ще бъдат използвани и за благотворителност.

Контейнерите са поставени на 12 места в София. Основното изискване при предаването на дрехи и текстилни материали е те да са чисти и поставени в добре затворени торби.

Снимка: btvnovinite.bg

Неотдавна подобни контейнери бяха поставени в Пловдив, където за десетина дни се събраха над 2 тона стари дрехи, одеяла и хавлиени кърпи.

Контейнерите са на фирма, която ще създаде първата фабрика за рециклиране на текстил у нас и която чрез БЧК ще подпомага нуждаещите се.

По думите на Антон Гичев – представител на фабриката за рециклиране на текстил, идеята е дрехите и одеялата да се предостваят безвъзмездно на хората, които имат нужда.

Снимка: btvnovinite.bg

„За първи път в този резерв ще бъдат сортирани всички дрехи по големина, по сезонност, по пол – мъже, жени, деца – така че да може да се реагира адекватно. Идеята е да могат да се доставят в рамките на часове точно вещите, от които бедстващите имат нужда. Това ще става след подаване на демографските данни от Червения кръст към нас”, поясни Гичев.

Местата, на които могат да бъдат намерени контейнерите в София, са: Мол България на бул. „България“ № 69, Български червен кръст – София на бул. „Джеймс Баучер“ № 76, Комплекс Симеоново на бул. „Симеоновско шосе“ № 110, 25-то ДКЦ и Френското училище „Виктор Юго“ в кв. Младост 3 на ул. „Свето Преображение“ №20, както и в супермаркети „Кауфланд“ на ул. „Хайделберг“ № 1, бул. „Асен Йорданов“ № 7, ул. „Проф. Др. Иван Странски“ № 20, ул. „Кукуряк“ № 3, ул. „Тодор Каблешков“ № 3.