Командоси демонстрираха бойните си умения пред сградата на Народното събрание. Поводът е отбелязването на Празника на парашутиста.

Датата 18 октомври е обявена за техен професионален празник в знак на почит към невероятната смелост, която показва Парашутната дружина в битката при Стражин по време на Втората световна война.

На 18 октомври, преди 72 години, започва Страцино-кумановска настъпателна операция. Тя трябва да прекъсне отстъплението на германските войски в заключителната фаза на Втората световна война. При Стражин загиват 35 парашутисти, 65 са ранените. Питат командващия операцията защо е хвърлил парашутистите в настъпление, а той отговаря – „Защото нямаше кой друг да извърши пробива, г-н генерал”.

В съвременната бойна история приносът на специалните сили е не по-малко значителен. Това проличава в мисиите им зад граница и особено в защитата на българската зона за отговорност Ирак. 

И днес парашутистите от специалните сили намират прилики между историята и съвремието, например битката за Кербала, когато командосите са изпратени като част от втори пехотен батальон и в кръгова отбрана успяват да запазят Кербала от настъплението на шиитски милииции и сунитски бонтовници.

Сега опитът се предава на младите бойци, които пазят границата, въпреки липсата на материални условия.

„Очакваме действително България да има сили за специални операции, модерни и въоръжени както навсякъде по света”, каза бригаден генерал Явор Матеев.

Независимо от липсата на достатъчно кадри и ограничените ресурси, специалните сили не спират да изпълняват задълженията с висок професионализъм. Техният девиз е „Там, където другите не могат”.

Предстоят промени в Закона за отбраната, които ще дадат самостоятелност на специалните сили в армията.

Вижте във видеото бойните умения, които показаха командосите, в деня на техния празник: