Колко са опасни асансьорите, на които се возим?
Започват масови проверки на асансьорите в страната. От Aгенцията за метрологичен надзор ще следят за правилната поддръжка на съоръженията.

Най-заетите асансьори

На ден в асансьорите на Пирогов се возят над 3000 души- пациенти и лекари. Оказва се, че почти всички съоръжения трябва да бъдат спрени от движение. Препоръката идва от специално изготвен доклад за техническото състояние на асансьорите в лечебното заведение.

В Пирогов има 21 опасни асансьора, един от тях е този на детската клиника. Той засяда между етажите по няколко пъти на ден.

„Общо взето, нашата служба, която поддържа асансьорите действа като спешен лекар в това отношение, да не казвам, че са на 24-часово повикване, а на 24-часово разположение в самата болница”, коментира изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Стоян Миланов.

Подмяната на съоръженията ще струва близо 1 млн. лева на болницата. Парите все още се търсят. „Това подлага на риск самия транспорт на пациентите и за мене съществуващ риск за техния живот. Говоря за риск и за самите служители на болницата”, категоричен е шефът на лечебното заведение.

Трагедията се размина един път

Подобен асансьор като този в „Пирогов” пропадна преди 4 години в „Майчин дом”. В резултат пострадаха 6 жени в напреднала бременност. Тогава стана ясно, че причината за инцидента е предписание за ремонт, което не е изпълнено навреме.

Секретарят на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков коментира, че има 2000 асансьора като този в „Майчин дом” и е трябвало да бъдат спрени още веднага след инцидента.

Могат да бъдат вечни

За последните 4 години контролните органи не са попадали на неизправни болнични асансьори. „Ако бъдат спазвани изискванията за редовна подмяна на опасните части, възли в самите асансьори, на практика един асансьор може да бъде вечен”, смята председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

До 2023 г. всички асансьори в страната да бъдат снабдени със специални сим карти, за да могат да изпращат сигнал при авария.

А до края на тази година предстои изграждането на единен регистър на асансьорите в България.