Един от най-хубавите празници е Коледа. Не само заради Рождението Христово, но и защото е семеен празник.

Колкото по-модерни стават времената, толкова повече се променят и празниците - всевъзможни предложения за подаръци и суетене по молове и магазини.

Днес всичко ни предлагат. Готова питка, сарми, чушки пълнени с боб, зелеви сарми. И късметите с пожеланията са написани.

Много хора се втурват в този водовъртеж от готови предложения, които не изискват усилие, а пари. Парите обаче не могат да ни дадат уют.

Разбираш го, когато попаднеш в малката уютна кухня, където се правят истинските коледни вкусотии.

Снимка: Ладислав Цветков

Увиват се сарми, пълнят се чушки, меси се питка и ароматите плъзнат из цялата къща.

Снимка: Ладислав Цветков

Кара те да се въртиш като пумпал, за да уловиш и “вкусиш” от всичко. Нищо не може да замени това, което си направил сам и си вложил лично отношение и фантазия.

Разбирам го винаги, когато попадна на подобно място. Така е и докато Марияна Попова, художник който от години прави ръчно всякакви прекрасни неща от вълна ми показва ангелчета, мишоци и какво ли не.

Снимка: Ладислав Цветков

Прекрасни фигурки, които си заслужава да имаш за украса. Какво друго, ако не ангелче за Коледа?

Какво да кажа за това, което се случва в кухнята. Традиционни приготовления като за Коледа, но отново с лично отношение и така както искаш да бъде.

Нищо не може да замени тези домашни приготовления. Не че хората, които предлагат подобни неща, не се стараят, а и не всеки има време, но в тези приготовления има и нещо символично, както и това, че е семеен празник.

Момент, в който поне за малко трябва да зарежем забързаното преследване на една или друга цел и да бъдем с тези, които никой не може да замени - нашето семейство. Това го разбира човек, колкото повече времето минава в протягане да хванеш една или друга илюзия. Тази поредната, която щом я докоснеш изчезва. Коледа вкъщи си остава нещо прекрасно. С най-близките. Нашето семейство. Това, в което се е родила и надеждата за добро с Рождението Христово.