Новината за четири умъртвени кончета в края на миналата година от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) взриви социалните мрежи. Животните са пътували от ферма в Калофер към видинското село Стакевци на 22 декември. На пътя ги спират инспектори от БАБХ и конфискуват кончетата заради липса на документи. След четири дни ги умъртвяват със заповед на д-р Мариела Найденска от БАБХ.

Животните са купени от Боян Минков, за да ги гледа във фермата си и да ги спаси от умъртвяване.

Законодателството е ясно и стриктно, обяви в предаването „Тази сутрин” д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните. По думите му хората, които са купили и превозвали животните, са наясно със закона и не става въпрос за незнание, а за неспазване на разпоредбите.

Освен че не е имало документи за кончетата, те са били транспортирани с кола, която не е предназначена за превоз на животни, обяви още инспекторът от БАБХ. Превозвачът пък е работил преди години с агенцията, но вече няма лиценз.

Чобанов обяви, че кончетата са умъртвени след четири дни, защото инспекторите от БАБХ били заети с огнище на птичи грип. Освен това само веднъж седмично се извозвали мъртви животни към екарисаж.

Животните не са били изследвани за заболявания.

Според Явор Гечев от сдружение „Четири лапи” инспекторите не са спазили точно чл. 139 от Закона за ветеринарномедицинска дейност, където пише „отнемане в полза на държавата или умъртвяване на място”. Те са ги отнели в полза на държавата, но са ги умъртвили по-късно, уточни той.

Гечев обяви още, че след последните промени в Закона за ветеринарномедицинска дейност, предложени от БАБХ, има колизия между текстовете и фондация „Четири лапи” е протестирала именно срещу чл. 139. Това което се е случило е безумие, смята природозащинтникът.

Снимка: Ладислав Цветков

Боян Минков, който е купил кончетата, твърди, че те са били отвлечени и показа документ без дата и името на човека, който е конфискувал животните. „Една седмица търсим който да ги регистрира. Ветеринарен лекар чакаше на входа на фермата, за да ги чипира. Ходихме с паспортите на кончетата при Мариела Найденска, но те държаха да ги умъртвят”, разказва Минков.

Те трябваше да бъдат идентифицирани, преди да бъдат натоварени за превоз, контрира д-р Чобанов.  

Анна Елзарова и Веселин Герджиков имат ферма в софийското село Железница и отглеждат коне. Неведнъж са намирали животни в безпомощно състояние, които са спасявали – такъв е случаят с коня Мусатнг, който е при тях вече 8 години.

Те твърдят, че се сблъскват с голяма бюрокрация, когато трябва да регистрират кончета. Още по-трудно пък е да ги превозват законно.

„Въпросът не е да се умъртвят четири кончета, а да се намери начин да не се умъртвят. Нека има и морал при прилагането на закона”, призова Веселин Герджиков.

Редно ли е Агенцията по храните да умъртвява животни?