Руснаците все още усещат, че в София им е много по-лесно да правят каквото пожелаят – такъв коментар направи пред bTV руският правозащитник и противник на Кремъл Николай Кобляков часове, след като беше пуснат от ареста. Софийският градски съд определи искането на прокуратурата за задържането му като „неоснователно".

Дипломираният физик и юрист от Московския държавен университет от години живее и работи във Франция. Въпреки че има бизнес интереси в различни сфери, Николай Кобляков е известен преди всичко с друго - той е основател на организацията „Свободна Русия", която от години протестира срещу президента Владимир Путин и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници.

Той недоумява защо е бил арестуван в София, а не в Париж, след като е бил обявен за издирване от Интерпол. „Това е най-интересният въпрос! Много по-лесно е да ме намерите в Париж - там живея, там работя, хората ме познават... Но според мен, руснаците все още усещят, че в София им е много по-лесно да правят каквото пожелаят”, сподели Кобляков.

Според руското федерално следствие през 2004 г. той съдействал на бившия шеф на руското външнотърговско обединение „СтанкоИмпорт" с цел да присвои задграничните активи на предприятието.

„Не знаех, че съм обвинен! Не и преди да ме арестуват тук. Руснаците твърдят, че ме търсят от 2012 г., а през това време аз дори си смених руския паспорт, многократно давах интервюта за различни медии, всички знаеха къде съм. Очевидно е, че руските служби просто са чакали да напусна Франция и да посетя страна, в която ще могат да заобиколят закона”, смята опозиционерът.

„Полицаите в ареста ми казаха вчера: Защо си срещу Путин? Путин е единственият, който може да ни спаси, нас българите, от Америка! Ние загубихме всичко след разпада на Съветския съюз! Но това, което ми хареса особено, е, че ако бях в Русия, щях да бъда пребит или дори убит. Въпреки убежденията ми, българските служители на реда се държаха напълно професионално”, категоричен е правозащитникът.

Николай Кобляков ще остане в България поне още 40 дни, докато приключи делото за екстрадицията му.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!