На 27 март католиците празнуват Великден. Днес в столичната католическа катедрала „Св. Йосиф” в 10:30 ще бъде отслужена литургия за празника.

Тази година католици и православни празнуват светлия празник ан различни дати. Православните ще отбележат възкресението на 1 май.

Великден е денят, в който всички християни празнуват възкресението на Божия син – Исус Христос. В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Исус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

В пасхалната си литургия папа Франциск осъди терористичните атентати в Брюксел, и призова християните да не падат жертва на страха.

Днес е празник на надеждата - с тези думи главата на Римокатолическата църква се обърна към вярващите в базиликата "Свети Петър". Заради терористичните атаки в Белгия много поклонници отмениха планираното си посещение в Рим, но въпреки това в храма и около него имаше много хора.

„Сега е важно Възкресението Христово да осветли нашите проблеми. И да опрости греховете. Нека не позволяваме на тъмнината и страха да ни контролират”, каза папа Франциск.