Столичната пътна полиция провежда акция, при която проверява дали чуждестранните автомобили имат винетки.

Акцията започна в началото на седмицата и до момента са проверени над 1000 автомобила. Санкционирани са 200 от тях, т.е. 20% от чуждите шофьори карат без винетки.

Изрядните чуждестранни шофьори, например туристи, пътуващи към морето или турските гастарбайтери, предпочитат седмичните винетки.

Снимка: bTV

Много от тях обаче, оказва се, слагат стикерите или в средата на стъклото, или в горния ъгъл, а не в долния десен, както е по закон, но катаджиите проявяват разбиране при подобно несъответствие.

„Ако има винетка и е сложена и се вижда, няма проблем за водачите. Но една основна част от тях си закупуват винетките, слагат ги в жабките на автомобилите и не ги показват изобщо“, коментира началникът на КАТ – София Тенчо Тенев.

В такъв случай санкцията е 300 лева.

Ако шофьор чужденец бъде хванат без винетка, бива ескортиран до КАТ, където му се издава наказателно постановление. Глобата може да се плати и на границата при напускане на страната.

Вижте повече във видеото:

Същевременно изграждането на тол системата по магистралите продължава да се бави заради обжалване в КЗК на обществената поръчка за проектирането ѝ.

Към настоящия момент процедурата е спряна, съобщават от Агенция „Автомобилна администрация“. Поръчката е на стойност от над 200 млн. лева.