Мигранти от Сирия, настанени в бежанския център във Враждебна по програмата за релокация на мигранти в Европейския съюз, плашат с гладна стачка, ако не бъдат върнати обратно в Гърция. Причината – съседите ни им обещали, че тук ги чакат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги.

Шивачът Иса и неговата съпруга Авин пристигат в България заради тези обещания. Те платили хиляди долари на трафиканти, за да избягат от войната в Сирия. „Показаха ни снимки с безплатни апартаменти, казаха, че една седмица ще бъдем в този комплекс, след което ще получим право на пребиваване за пет години с паспорт и право на пътуване. След това ще ни настанят в къща, ще ни дадат финансова помощ за цяла година”, разказва Иса.

Двамата се озовават в центъра за бежанци във Враждебна, където има още една група, слушала подобни обещания. Таж ал Мълла и приятелите му също пристигат то Гърция по програмата за релокация.

„Показаха ни някакъв лагер, но той – като хотел. Все едно петзвезден хотел и ни казаха, че има всичко, дори и спортен клуб”, разказа Таж пред камерата на bTV.

Мигрантите показват на репортера Мария Цънцарова брошура, с която рекламират страната ни в Гърция. Същата брошура са получили Иса и Авин. В тях пише:

След като получиш статут на бежанец в периода, който може да продължи до една година, ще ти бъдат предоставени финансови помощи, с които да покриеш разходите за жилище и живот, ще ти бъдат осигурени социални услуги и здравни осигуровки, обучение на български език, социални и културни насоки (консултации), техническо и професионално обучение, покриване на разходите за транспорт и придвижване, преводачески услуги.

По думите на Иван Пенков, директор на Центъра за настаняване във Враждебна, не би трябвало гръцките власти да обещават подобни неща на мигрантите. „Международната организация по миграцията рекламира така България пред тях”, допълва той.

В Международната организация по миграцията членува и България, а ръководител на мисията в София е Радослав Стаменков. Той е категоричен, че неговите колеги, работещи на територията на Гърция, никога не са „рекламирали” по подобен начин страната ни. Отрича да е виждал и брошурата, която е напечатана на бланка на организацията.

Сирийците, попаднали от Гърция у нас, предупредили всички свои близки, че тук къщи няма, няма да получават и по 500 евро на месец, но следващата група се очаква другата седмица.

„Казаха ми: „Имаш 10 минути – или подписваш и се съгласяваш, или оставаш в Гърция”. И ми казаха: „Ако останеш тук, ще останеш незаконно, без документи”, допълва Иса.

Други мигранти също се оплакаха от натиск при попълване на документите за релокация в страната ни.

Проблемите не спират до тук.

Веднъж подписали документите, мигрантите летят със самолет към страната ни, но още на летището биват арестувани, въпреки че трябва да бъдат посрещнати от представител на Международната организация по миграцията.

Сирийците, настанени във Враждебна, поставиха ултиматум пред директора: дават му седем дни, за да ги върне в Гърция или моментално да получат статут и парите, които са им обещани от нашите съседи. Ако до края на седмицата нищо от това не се случи, мъжете и жените обявяват гладна стачка.