Главна инспекция по труда ще проверява стриктно спазването на законите при новите еднодневни трудови договори, които тази година за пръв път ще бъдат приложени за сезонните работници в земеделския сектор. Това съобщи в Първомай вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

На въпрос на репортери дали договорите ще бъдат въведени за кампанията по розобера, която започва обичайно в края на май, той посочи, че законопроектът е сложен за обществено обсъждане и следващата седмица срокът за това изтича.

„Максимално бързо ще го приемем в Министерския съвет и се надявам Парламентът да прояви разбиране и да гласува бързо промените”, подчерта Калфин.

Той припомни, че законовите промени с въвеждането на еднодневните договори нямат за цел да изместят обичайното законодателство, а кампанийно да подпомогнат земеделските производители. Държавата се стреми да им помогне по време на кампания, когато наемат много работници, каза вицепремиерът.

Ивайло Калфин съобщи още, че безработицата тази година бележи лек спад, в сравнение с 2014 г., но все още е над 10 на сто. „Целта ни е да падне под тези стойности”, каза вицепремиерът.