Днес е Архангелова Задушница, която се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. Във всеки православен храм в този ден се прави обща панихида за починалите

Църквата е отредила три пъти през годината, седмица преди началото на Великия, Петровия и Рождественския пост, в съботния ден, да се правят общи помени за всички починали с вяра в Бога православни християни – т. нар. задушници т.е. за душите. 

Какво е нужно да направят православните християни в този ден?

Да посетят сутринта храма в началото на богослужението и да запишат имената на своите починали близки, за да отправи свещеникът молитва за тях по време на светата Литургия. Пишат се само малките имена с някои кратки указания, като „новопреставлен” за починали преди по-малко от 40 дена, „младенец” за деца до 7 години, „отрок” или „отроковица” за деца от 7 до 16 години. Редно е и да поискаме от свещеник да отслужи панихида за тях в храма или при гроба и да отправи молитва за упокоение на душите им.

Нашата традиция повелява в тези дни да се раздава милостиня на бедни, да се нахранят гладни, да се извършва добро и да се правят пожертвувания за църквата за прошка на греховете и упокоение душите на починалите.

Може да се занесе в храма храна, която се подрежда на специални маси и след прочитането на съответните молитви се раздава на присъстващите и се оставя в храма.

След богослужението православните християни отиват на гробищата. На гроба трябва да има кръст, да се запали свещ или кандило. При възможност да се помоли свещеник да отслужи кратка заупокойна служба на гроба.

Ако наши близки са умрели некръстени, църквата не може да ги поменава по време на богослужение, но за тях можем да се молим сами, както у дома, така и на гроба.