Сградата на столичната Национална библиотека се нужда е от спешен ремонт. Главната причина за лошото ѝ състояние е покривът, който протече след вчерашния дъжд

Снимка: btvnovinite.bg

Хранилищата, които са пострадали най-сериозно след дъжда са тези с музикалните и с периодичните издания. Една от работничките в библиотеката, която се грижи за книгите разказва, че заради водата те мухлясват и гният.  

;

Основен ремонт не е правен от създаването на библиотеката преди повече от половин век. За да се направи такъв са необходими около 200 000 лв. Бюджетът на Библиотеката обаче е 3 млн лв. и парите не стигат дори за купуване на нови книги.

Заради теча на покрива министърът на културата Вежди Рашидов посети Националната библиотека. Той коментира, че е разбрал за състоянието на сградата едва след като покривът е протекъл. От Министерството на културата обаче осигуриха средства за отстраняването на теча и обещаха, че ще дадат такива и за основен ремонт през пролетта.

От Националната библиотека напомнят и че започнаха дарителска кампания за набиране на 50 000 лв, необхоими за закупуването на специална апаратура за почистване и съхранение на старинни книги. Всеки, който желае да помогне, може да изпрати есемес с текст „DMS KNIGA”  на номер 17 777.

Вижте във видеото състоянието на сградата на Националната библиотека: