Най-обезлюденият край на България – Видин, се оказа с най-много инициативни комитети за референдума (извън София). За три седмици там са събрани близо 12 хил. подписа. От Видин са и голяма част от жертвите на измами с лични данни в списъците за националното допитване.

Ваня Ставрева
Снимка: bTV

В началото на октомври съпругът на Ваня Ставрева от Видин и сестра му, която живее в Германия, изненадващо разбират, че са подкрепили инициативен комитет за референдума, оглавяван от Светлана Стоянова.

Светлана Стоянова
Снимка: bTV

„Никой от нас не познава Светлана, нито някой от членовете на инициативния комитет. За всички е ясно, че има търговия с ЕГН-та. По някакви канали хората, когато пожелаят, могат да се сдобият с нашите лични данни“, каза Ваня.

Снимка: bTV

На предните избори Светлана Стоянова е била член на друг видински инициативен комитет, в който начело е Борислава Стоянова. Около него избухна огромен скандал, при който стана ясно, че Борислава е работила като наблюдател за Института за модерна политика. Според наши източници Светлана и Борислава са сестри. Не откриваме нито една от двете на адреса, на който е регистриран комитетът.

„Аз тия деца не съм ги виждал, май по София учат нещо“, коментира съсед.

Павел Петров, който живее в чужбина, също се оказва подкрепил друг видински инициативен комитет – с председател Румен Маринов.

Снимка: bTV

„Това е голяма изненада за мен, не съм се подписвал в подобни списъци… Някой физически е сложил трите ми имена, ЕГН и подпис, който не е мой, за да ме запишат в този списък“, каза той пред bTV.

На адреса, на който според данните на ЦИК работи комитетът на Румен Маринов, не отваря никой.

Миналата година Румен Маринов е бил член друг видински комитет – но при референдума за електронното гласуване. Негов председател тогава е Радослав Маринов, свързан със сдружение „Асоциация на младите юристи“ на Борислав Цеков от Института за модерна политика.

Изпълнителен директор на института е Петър Кичашки, който също стои зад инициативен комитет за референдума. Именно в неговия списък се оказа и журналистът на bTV Канна Рачевa – без нейно знание. Пред bTV Кичашки отрече да е част от каквито и да било схеми.

„Аз във Видин не съм видяла нито един от тези комитети да е излязъл да обяснява на хората – и трите видински комитета трябва да агитират да гласуваме на референдума с три пъти „ДА“. Не съм видяла такава агитация във видинските медии. Става въпрос за една много хубава схема за изкарване на хубави пари“, каза Вяра Станева.

Снимка: bTV

По време на кампанията Светлана Стоянова и Румен Маринов, както и още председатели от софийски комитети, решават да насочват парите си от ЦИК към две радиостанции – видинското „Гама“ и силистренското „Мелодия“. Общата стойност на договорите е над 166 хил. лева.

Матей Евтимов
Снимка: bTV

Зад двете медии стои един собственик според Търговския регистър – Матей Евтимов. Евтимов каза пред bTV, че миналата седмица решил да се откаже от всички пари. Писмо в ЦИК с подобно желание обаче все още не е получено.

Вижте повече във видеото:

Очаквайте още разследвания в емисиите новини на bTV.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!