Да си направите козунак вкъщи не е чак толкова голямо предизвикателство, а и си заслужава. Първата причина е, че така ще зарадвате близките си, но по-важното е друго. Ароматът който се носи, докато го печете, е неповторим.
Козунакът, от друга страна, има и символно значение - той символизира тялото на Исус Христос, както червените боядисани яйца.
Има много рецепти за козунак и всеки избира сам коя да предпочете. Приготвянето на домашен козунак ви дава възможност да го направите по най-добрия начин със съставки, които няма да намерите никъде, дори в частните фурни.
Приготвянето отнема около два часа, главно заради втасването. Ето какво ви трябва: кубче мая, прясно мляко, брашно, стафиди, бадеми, масло, яйца, захар и това е всичко. Важно за козунака е да шупнете маята в прясно мляко, да попарите бадемите и да ги обелите, а стафидите - да се овалят в брашно. За да се получи тестото, трябва да го месите, докато се „предаде“, а най-важното е да е с плътност, която не се лепи по ръцете.
Оставете тестото да втаса и не бързайте. Втасването е два пъти – първо, когато го омесите, и после, когато оформите козунаците. Количеството на продуктите може да намерите във всяка готварска книга или в интернет.
Бадемите, стафидите и жълтъците с които намазвате втасалия козунак му придават не само вид но и чудесен вкус.
Истинското удоволствие идва след приготвянето. Толкова е вкусен, че направо ще си оближете пръстите. Приготвянето има и своята емоционална страна и още по-силно усещане за страданията Христови. В случая домашно приготвения козунак малко загоря, но това не му се отрази по никакъв начин на вкуса.
За да се справите по-лесно, ви предоставяме видео, което следва точните стъпки по приготвянето.