В най-студените дни от годината дишаме най-мръсния въздух - какви са последните стойности на финните прахови частици във въздуха и кой е най-замърсеният град у нас?

Този път причината за високото съдържание на фини прахови частици не е гъстата мъгла, а отоплението на дърва и въглища.

За последното денонощие в София дишаме 6 пъти по-мръсен въздух. Над 5 пъти повишено ниво на фините прахови частици е регистрирано в градовете Горна Оряховица и Видин, а над 4 пъти - в Перник. В Благоевград, Плевен, Шумен и Пловдив хората дишат три пъти по-мръсен въздух.

Смолян също попада в класацията на градовете със замърсен въздух през зимата именно заради отоплението на дърва. Защо домакинствата там избират този начин на отопление?

За изминалия месец дните със завишение на фините прахови частици са над 20. Повишението се дължи основно на това, че за отопление през зимата повечето домакинство ползват дърва, както и Росен, който седма година живее в този апартамент.

„За мен най-изгодният вариант е на дървата  този вариант с камината, защото това е една система, която ми отоплява цялото жилище и топли 120-литров бойлер вода, което е невероятна благодат , особено за нашия район.- 500-600 лв. ми излиза зимата отоплението”, казва той.

През 2015 г. е имало 101 дни със запрашаване на въздуха, а през 2014 г.- 119 дни. Географското разположение на Смолян е другата предпоставка за задържане на финните прахови частици във въздуха.

Препоръката на екоминистерството е да се използват само сухи дърва, защото тяхното горене не замърсява въздуха.

Оказва се, че в Смолян замърсяването на въздуха е само от отоплението на дърва и въглища през зимата. За това Общината започва програма за намаляване на последствията от употребата им.

Снимка: btvnovinite.bg

Предстои да бъдат подменени горивните инсталации и на три училища в общината. На чистотата на въздуха влияе и обработването с пясък на улиците през зимата. От общината планират да бъде заменено с химични препарати.

За да се предпазим от мръсния въздух, лекарите съветват да се храним с конкретни храни, които да облекчат работата на белите дробове - това са храни богати на витамин Ц, тоест всякакви цитуросви плодове. И храни, богати на селен, витамин Е  и бета каротин. Тоест храни като риба тон, мляко и моркови трябва да присъстват в менюто ни.