Няколко дни преди Никулден започна масовото търсене на традиционния шаран. Предлагаме ви няколко практически съвета как с просто око да познаете прясната риба.
-Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла дълго време.
-С просто око можем да видим люспите на рибата. Ако те са блестящи, то рибата е прясна. Те трябва да бъдат плътно залепени за тялото и не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с наситен цвят. Ако той е сивкав, не купувайте рибата. Най-добре се запазва риба, която е върху натрошен лед.
-Още един лесно приложим начин за проверка дали рибата е прясна - като я натиснете с пръст. Ако от пръста ви остане дупка, която не се възстановява, това означава, че рибата не е качествена.
-Прясната риба има характерен аромат на море или река, без дъх на кисело или на гнило. Коремът не трябва да е изпъкнал, ако тя е прясна.