Кризата с отровното вещество фипронил, птичият грип и засиленият износ – това са причините за шоковото поскъпване на яйцата у нас през последните седмици.

На места продуктите поскъпнаха с близо 30% само за няколко дни. Увеличение има и в цените на едро – само за седмица те са скочили с близо 12%.

В хранителен магазин в София едно яйце среден размер е на приблизителна цена от 36 стотинки. Това е над средната стойност в страната, която е 29 стотинки на дребно.

Увеличението на някои места е дори със 7 стотинки за брой, като това се усеща значително в по-малките магазини.

Промените в цените са неприятна изненада и за клиенти, и за продавачи. Само за седмица в Благоевград и Кюстендил цените са скочили с близо 30%.

От седмичната справка на Министерството на земеделието, храните и горите стават ясни следните факти:

– Към този момент най-ниската отчетена цена на дребно е в Смолян – 21 стотинки.
– Най-висока отчетена цена на дребно е в Разград – 32 стотинки.
– Средната цена на яйце размер L е 30 стотинки, като най-ниска е в Смолян – 22 стотинки
– Най-голямо увеличение в тази категория има в Благоевград и Кюстендил – с 22.2% спрямо предходната седмица.

Подобна ситуация обаче не е прецедент.

Очаква се до два месеца възходящата тенденция да спре.