"Аз съм онкоболна, чакам за чернодробна трансплантация, имам 15 операции. Ако не ни пуснат тока днес, скачам от 11-ия етаж, и без това съм обречена". Така пенсионерката Стефка Димитрова посрещна областния управител на Русе Венцислав Калчев. Жената бе част от протестиращите около 50 обитатели на 12-етажен блок, който вече пети ден е без ток. Причината - строителен предприемач, който не е плащал сметките на сградата вече няколко месеца, предаде БГНЕС.

Проблемите на семействата с бизнесмена Явор Блъсков продължават вече година. След като им продал ипотекирани апартаменти, без да знаят, сега им прибрал и парите за тока, без да ги внася в "Енерго про". Заради дългове от 8000 лева, 12-етажният блок е без електричество. Хората пък заявяват, че са отчаяни и готови на крайни стъпки.

Областният управител на Русе се срещна с част от протестиращите и пое ангажимент да се опита да им помогне.

Драмата на хората започва преди година, когато се оказа, че апартаментите, които са си купили от Блъсков, всъщност са ипотекирани. Срещу ипотеката бизнесменът е теглил кредити, но тъй като не ги е върнал, банката го дава на съдия-изпълнител.

Живущите са изправени пред реалната опасност да им вземат апартаментите, които са си платили или изплащат. Сега те вече са без ток, а до края на седмицата вероятно ще им спрат и водата, която също не е плащана. Проблемът е, че токът и водата се водят на името на фирмата, която е продала жилищата. Отделните апартаменти си имат електромери, но не и партиди. Въпреки, че всеки си плаща консумирания ток, бизнесменът не внася събраните суми.

Над 5 млн. лв. са задълженията на бизнесмена към банката, а отделно дължи 8000 лв. за електричество. Тъй като не ги погасява, потърпевши се оказват около 200 русенски семейства. Въпреки писаните многобройни жалби, включително до президента и до главния прокурор, нито една институция до този момент не е взела отношение по този казус.