Мигрантите от Сирия, настанени в бежанския център във „Враждебна” по програмата за релокация на мигранти в ЕС, обявиха пред bTV, че започват гладна стачка от 9 часа днес.

Те настояват да бъдат върнати обратно в Гърция, след като по думите им там са били излъгани, че в България ги чакат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги.

За да потърсят правата си, пред bTV мъжете и жените дадоха една седмица на българските власти, за да ги върне при съседите ни. Законите не позволяват това да се случи, затова от днес те спират да се хранят.

Групата от мигранти във „Враждебна” твърдят, че нямат никакъв отговор на техните искания от българските власти.

Още когато поставиха въпроса, техните искания бяха преведени, а още на следващия ден обясних, че започва бърза процедура за получаване на статут. България има закон, който регламентира времето, в което се изпълнява тази процедура. Още във вторник разпределихме хората на две групи, проведе се първото интервю, с което се стартира процедурата за закрила, обясни обаче директорът на центъра във „Враждебна” Иван Пенков.  

В четвъртък разговаряхме с тях по отношение на излизане от центъра и прибиране, допълни той.

Пенков посочи още, че е проведена и среща с представители на международна организация за миграция, Върховния комисариат за бежанците, на които е дадено обяснение на мигрантите какво се прави към момента и какво предстои да се направи.

Мигрантите изтъкват, че българската страна не е виновна за случилото се, но искат тяхната малка група да получи статут.

Искаме българската държава да ни помогне тази лъжа да се оправи. В края на краищата ние сме хора, заяви един от мигрантите пред bTV.

Тази сутрин сирийците предадоха своите нови искания към държавата ни: да бъде ускорена процедурата за получаване на бежански статут, да има лекар в центъра и лекарства за болните, да бъдат задоволени нуждите на децата и да спре расисткото отношение към тях от страна на служители.

Мъжете и жените отново искат среща с представителите на всички български и европейски институции, за да разрешат ситуацията, в която се намират.

Мигрантите настояват да бъдат върнати в Гърция, където да потърсят правата си. Там искат да се срещнат с ръководството на агенцията по бежанците, както и да разкажат за проблема си пред международни медии.

Ръководството на бежанския център ще продължи преговорите със сирийците в опит да спре гладната им стачка.