Семейството и приятелите на Боян Петров за втора поредна година организират масово изкачване до Копитото по време на което всеки ще отдаде своята почит към алпиниста.

Известно е, че неговата любима пътека за тренировки е от „Княжево” до Копитото.

Тази година скоростното изкачване е посветено на Гашербрум I (8068 м) – първият от серията осемхилядници, изкачени от Боян.

„Боян Петров ще бъде запомнен като човек с голямо сърце. Неслучайно прякорът му беше Съни. С това трябва да го запомним”, каза доц. Тодор Пенев от НСА, който е част от организаторите.

Различното е, че събитието ще има и състезателен характер. Всеки, стартирал от „Княжево” и финиширал на Копито, ще получи медал със специален дизайн на Гешербрум I и сертификат. За победителите е предвидена премия от 1000 лв., а за второ и трето място - 500 и 200 лв.

Стартът на състезанието по скоростно изкачване до Копитото е в 9.00 часа. Състезателите ще бъдат пускани на вълни за да се избегне прекаленото струпване на хора по пътеката. Финалът е на Копитото, където ще има церемония по награждаването.

Целият маршрут ще бъде маркиран. Опитен екип от Спортна академия ще следи за спазване на правилата и безопасността по трасето.