Неразумна постъпка – така спасители и планинари определят постъпката на изгубилите се край хижа Рай трима младежи, тръгнали без никаква подготовка на непредвидено дълга разходка. Заради липсата на опит и знания от страна на момчетата, се стигна до най-мащабната и скъпа спасителна операция у нас за последните години, посочиха пред bTV проф. Христо Пимпирев, Иван Драгошинов от ПСС и журналистът Лиана Панделиева.

„Но все пак те са много млади хора. Не трябва да се превръщат в престъпници и да ги съдим. Пробойните идват още от училище – не се ходи на преходи, не им се обяснява как се ходи в планината. Сега децата стоят пред компютрите и ходят по дискотеки, не знаят нищо за планината”, смята проф. Пимпирев.

Спасителят Иван Драгошинов е първият, получил сигнала за изгубените момчета. Говорил с тях в 21.15 часа в събота – дал им инструкции, които обаче те не спазили.

„Не стана ясно накъде са тръгнали. В 21.15 като ги чух, им дадохме инструкции – за батериите на телефоните, за това да се върнат при единствения ориентир, край който са минали. ПСС е добре смазана машина, моментално отреагирахме – в първия ден работиха 25 човека, накрая 50 човека, дойдоха хора и от Боровец, и от Троян”, обясни експертът.

Около 20 000 лева вероятно ще струва издирването на всеки от младежите, които бяха намерени във вторник. Панделиева предлага родителите им да съберат парите чрез дарителски сметки, за да се „изтрие срама” от постъпката на децата им и да се покаже, че „всяка глупост се заплаща”. „Тръгват без да мислят и следва най-голямата спасителна акция у нас. Този род поведение се оформя като национална черта. Гневът ми е към това, че една глупост ще бъде героизирана”, посочи журналистът.