Ирина Бокова нямаше шанс да бъде избрана за генерален секретар на ООН, а издигането на Кристалина Георгиева беше добавяне на още една губеща кандидатура.  Това мнение изрази в предаването „Лице в лице” по bTV журналистът Иво Инджев.

По думите му е било ясно, че Бокова ще получи вето от две страни от Съвета за сигурност.

Евродепутатът Андрей Ковачев ги назова – САЩ и Великобритания, посочи Инджев.

Той допълни, че това е било е известно от рано на българското правителство.

Включването на Кристалина Георгиева Инджев определи като голям гаф. Не можеш в последния момента да добавиш още една губеща кандидатура, при положение че се очаква тя също да бъде бламирана, изтъкна той. Под какъв натиск се е случило това, попита Инджев.

Русия успя да си изиграе картите. Подхлъзна всички с твърдението, че трябвало за нов генерален секретар на ООН да бъде избрана жена от Източна Европа, смята журналистът.

Той припомни, че това твърдение е тръгнало най-напред от България – Меглена Кунева, Соломон Паси, а след това изведнъж тази тема силно се е подела в Русия и се е превърнало в мантра.

Снимка: Ладислав Цветков

Очевидно Антонио Гутериш е изборът и на руснаците, той е единственият, който не е получавал забранителен глас, посочи Иво Инджев.

„Сега да се правиш на неразбрал в последния момент е просто жалка позиция от наша страна”, допълни той.

„Виждам, че е нашият министър-председател е толкова горчив, изригна, но вече след дъжд качулка, но изригна така, че да говори за комунистическото минало на Бокова, а не за истинския проблем – че тя беше лансирана по руската писта”, подчерта журналистът.

Голяма спекулация е в момента, че ако не е била Кристалина Георгиева, едва ли не Бокова е щяла да бъде избрана. Нищо подобно. От самото начало се знаеше, че това не е така. Големият въпрос е защо въпреки всичко беше номинирана – за да не се дразни Путин. Това е водещата линия по отношение на Русия на нашия премиер Бойко Борисов, каза още Инджев.

Това, което се случва в Сирия, до голяма степен е aмериканска вина. Те позволиха на Путин да го направи. Той отдавна опитваше за какво ли не и накрая се примъкна на една територия, на която отдавна Съветският съюз беше сложил крак. Сирийската армия е единствената в арабския свят, която винаги е била въоръжавана със съветско оръжие и обучавана от съветски специалисти, каза Инджев.

В Алепо в момента избиват мирни жени и деца, както ги избиха в Чечения, допълни той.