Историята на Теменужка Костова от село Камен е колкото покъртителна, толкова и вдъхновяваща. Момичето е продадено на съпруга си едва на 15-годишна възраст. Години наред е търпяла побоите на момчето, за което е омъжена насила - до момента, в който съпугът й се опитва буквално да я убие.

Да създадеш семейство, преди да си навършил пълнолетие, не е просто ромска традиция. В някои ромски махали това е задължение. Младите момичета са убеждавани от малки, че най-доброто бъдеще за тях бракът.

„Както знаете, ромските обичаи са, след като навършиш определена възраст - 15-16 години, идват да те искат за снаха от семейството на момчето. Така се случи и с мен - поискаха ме за снаха, оттам майка ми се намеси. Не познавах момчето преди това, за първи път го видях тогава. Бях объркана. Всички ми казваха, че това е правилно, така трябва да бъде заради обичаите, заради традициите. Че такъв трябва да бъде животът ми, като съпруга и домакиня. Бях объркана, исках да продължа образованието си”, разказва Теменужка. Тя е омъжена срещу зестра от 5000 лв.

Теменужка няма право на мнение - бракът й е уреден набързо, а животът на младото момиче се превръща в ад. „След две години се роди синът ми. Тогава започна още повече да ми посяга, да не ми позволява да излизам. Нямах право на глас, нямах право на собствено мнение. Той искаше да се чувствам като негова вещ, като негова собственост. Искал е примерно вечерта, когато съм си легнала да му донеса вода или нещо друго, а аз не съм искала и затова. Това е една от многобройните причини. Майка ми ме съветваше да мълча и да търпя”, разказва още младата майка.

„Чашата преля, когато той се опита да ме убие. Една нощ се прибра, беше пиян, започна да повръща, накара ме да чистя, аз не исках. Сутринта, когато всички излязоха, отидох да се преоблека и когато се обърнах, го видях с ножа. Той ме наръга с ножа в лявата част под реброто. Слава богу, раната не е дълбока, не ми е причинила сериозни щети. И след като ме закараха в болницата, казаха на лекарите, че аз сама съм се намушкала, че съм се опитала да се убия”, продължава историята си Теменужка.

Въпреки страха, момичето разказва своята история на полицията. Съпугът й е задържан, но само след едно денонощие е пуснат да се прибере в дома си. Момичето се прибира при роднините си, но без малкият си син Севдалин. „Тогава плачех всеки ден, бях в стрес, чудех се към кого да се обърна, какво да правя, как да си взема детето. Виждах го на центъра, отивах при него, а те ме блъскаха и казваха „Ти нямаш дете, остави го, това дете вече не е твое", обясни още Теменужка.

Ръка в трудния момент й подава Центърът за междуетнически диалог „Амалипе". „Тя наистина беше изправена пред една много голяма вътрешна борба, защото се изисква огромна смелост да се опълчиш срещу традициите, които не са само ромски, а са традиции на всяко консервативно общество. Но все пак, когато ти си в една затворена общност, е много трудно да се опълчиш. Но в крайна сметка каузата - че се бориш за детето си, си струва”, обясни зам.-председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе" Теодора Крумова.

Организацията помага на Теменужка да си намери квартира и работа, да продължи образованието си и да заведе дело за попечителство над сина си. „Когато разбраха, че аз съм спечелила делото на трета инстанция, те още повече започнаха да заплашват. Скоро са ходили в къщата на баба и дядо и искат пари от тях. Искат тези 5000 лева, които преди време са дали за мен. Т.е. искат да ми продадат на мен детето. Заплашват ги със смърт. Казват, че ще ме намерят, ще дойдат тук в Търново, ще ме прегазят с колата, ще ме пребият, ще ме убият и тяхната къща ще запалят. Сили винаги ми е давало моето детенце. Заради него съм готова на всичко. И съм решила да се боря до край каквото и да става. Дори и да ми е застрашен животът, за детето си ще се боря”, категорична е Теменужка.

„Понякога ми се струва, че много по-бавно се променят нещата отвън, отколкото вътре в общността. Както беше при случая с Теменужка, реакцията на институциите в началото беше „ами това са си ваши неща, оправяйте се". Или това, което от една от институциите й бяха казали - ще си родиш друго дете, не се занимавай, ние не можем да се месим в това”, обясни представителката на „Амалипе”.

Днес Теменужка работи в цех за сладкарски изделия, а след година ще завърши средното си образование. Скоро тя и синът й ще заживеят в новия им дом във Велико Търново. „Искам да излезем на разходка, да се позабавляваме. Искам да се сближим”, мечтае младата майка.

„От мен зависи дали детето ми ще има друг живот, по-добър. Или ще остане на село при тях, с техните обичаи и традиции. Просто не искам, когато стане на 16-17 години, да го оженят, да има деца и да се чуди как да ги изхранва. Да няма работа, образование. Искам да му осигуря добро бъдеще”, споделя Теменужка.

„Има и друг свят. Има живот и извън Камен или други населени места. И на момичета на моята възраст искам да кажа, че главната цел не е да създадеш семейство на ранна възраст и да се чудят как да го изхранват. Да се облегнат на образованието и след като си намерят работа - тогава да мислят за семейство”, съветва тя.