Обичам България, искам да живеят тук и съм сигурна, че ще бъда полезна за тази държава. Искам да уча, искам да имам семейство. Това каза иранката Захра Шах Савани в предаването „120 минути“ по bTV.

Захра пристига у нас преди три години, а случаят ѝ нашумя наскоро, когато се оказа, че е заплашена от екстрадиция, тъй като Агенцията за бежанците отказва да ѝ даде закрила. В родния ѝ Иран я грози смъртна заплаха, защото е приела християнството.

Казва, че християнството е „спасение за мен като човек“.

Приела го, след като прочела Библията.

Това се случило, след като на 17 години избягала от Иран, заедно с родителите си, сестра си и нейното семейство. Сестрата имала проблеми с властта, а „когато човек има проблем с държавата, и семейството му има проблем“.

Живяхме две години в Турция, нашите бяха с нас една година и решиха да се върнат в Иран. В Турция имахме проблеми и един ден реших да търся Бог в живота си. Имахме вкъщи Библия на персийски, останала от двама ирански християни, живели там преди нас. Реших да я прочета и видях чудеса, разбрах, че Исус е жив и той е истината, разказва Захра.

Снимка: bTV

Казва, че Иран ѝ липсва. Иска хората там да имат свобода и да разберат Исус, защото те не знаят нищо за него.

Пастор Христо Якимов си спомни първите си срещи със Захра. Дойде в църквата в Несебър, помоли се и излезе. Стана ни интересно коя е. Говореше лошо английски, но разбрахме, че е от Иран и има нужда от помощ. Решихме да ѝ помогнем – първо с квартира, започна и работа, започна да учи български език. Много е умна, талантлива, бързо се ориентира, каза пасторът.

Пастор Иводор Ковачев призова всеки случай на бежанец да се разглежда отделно. През последните две години той работи с иранци и афганистанци. Има хора, които заради документ, подхождат лицемерно към идеята за вярата в Христос, но за последните две години имаме повече от 60 кръщения, казва той.

Вижте целия разговор във видеото.