22-годишната Захра е заплашена от екстрадиция, тъй като Агенцията за бежанците отказва да й даде закрила. В родината й я грози смъртна заплаха, защото е приела християнството.

Тя пристига у нас преди три години. Срещаме я минути преди делото за екстрадацията й. Сестра й живее в Швейцария, тя обаче не иска да ходи там: „Просто ми харесва държавата, просто имам семейство тука, хората около мен, виждате ги, те са ми семейство, не мога без тях".

Хората са от Евангелистката църква, към която принадлежи и тя. 22-годишната иранка първо избягала в Турция и започнала да чете библията на персийски. Днес я чете на български.

Захра е масажистка в Несебър. Агенцията за бежанците отказва да й даде международна закрила. „Не мога да коментирам, не.", категорична е старши инспектор Галина Лалева от ДАБ.

„Тези хорица, които получават сигурно четирицифрени заплати, дойдоха тук и ни обясниха на всички вас и нас как това момиче може спокойно да се върне в Иран и да се радва на един щастлив и чудесен живот.", коментира адв. Ангел Динков. А пастор Христо Якимов отбелязва, че Захра е застрашена от доживотен затвор или смъртно наказание.

На делото в съда дойдоха десетки приятели на младата иранка. Тя иска да остане в България и да учи богословие. Съдът ще се произнесе до месец.