Агенцията по безопасност на храните започна от днес масови проверки за Великден. Инспекторите следят какво агнешко, яйца и козунаци се продават.
Агнешкото месо присъства винаги на великденската трапеза на Спас Спасов, затова и за него е най-важно то да е прясно.
Както Спас, така и всеки друг се надява да си купи качествено месо за празниците. За да проверим какво е качеството на агнешкото месо в търговската мрежа, екип на bTV тръгна на проверка със служители на агенция по храните.
Инспекторите изискват документи за произхода на месото и следят за начина на съхранение.
Макар традиционно за празниците у нас да се внася сериозно количество замразено агнешко месо от Нова Зеландия, Австралия и Чили, това в проверения, случайно избран магазин се оказва българско.
„Предпочитам българското месо на първо място заради вкуса. И на второ място за да осигуря на клиентите прясно месо”, обяснява собственикът Добрин Добрев.
Месото може да се разпознае дали е прясно, като се следи отгоре да не е засъхнало, да изглежда свежо, да е светло и в известна степен влажно.
През последните години по магазините се продава и агнешко от Румъния, което е прясно като българското, но няма същия вкус, казват специалистите.