В момента ледоходът по Дунав при Русе е 75 – 80% и се увеличава, вероятността реката да замръзне е голяма, коментира бившият директор на Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ Георги Георгиев в предаването „Тази сутрин“.

Дебелината на ледените парчета е около 10 см.

В сръбския участък корабоплаването вече е спряно, защото около Нови Сад реката е изцяло замръзнала, посочи той.

Реката замръзва от делтата в обратна на течението посока и в нашия участък опасността е да се появи т. нар. запор около някоя от групите острови. При настоящото ниско ниво на водата, ако количеството лед, което тя носи, започне да се спира около островите, а делтата замръзне, ще се получи нещо като бент и нивото на водата ще започне да се повишава много бързо, обясни той.

По думите му опасността за корабоплаването е ясна и предупреждението е било издадено навреме, но все още има разпръснати кораби по реката. Ако пострадат, вината ще е на собствениците, каза Георгиев.

Той обясни, че плаващите секции, които се разполагат по реката под ъгъл, за да блокират настъплението на леда, помагат за отклоняването му. Ако обаче замръзването е 90% и повече, опасността за корабите е друга – разширяването на леда, което оказва голям натиск по корпусите на съдовете. А те, както знаем, са доста стари, посочи Георгиев.

Според специалистът предричаният от метеоролозите силен снеговалеж допълнително ще усложни обстановката, особено ако задуха вятър, който да намали скоростта на леда.

Последно р. Дунав замръзна през зимата на 1984 – 85 г. и то два пъти – до малко над Русе, припомни той.

Ако реката замръзне изцяло, хората дори не трябва да се доближават до нея, камо ли да се разхождат по леда, предупреди Георгиев. Замръзването не е гладко, а като лунен пейзаж и с остри ръбове.

Вижте целия разговор във видеото: