Хора с увреждания се събраха на символичен протест в няколко града в страната. За трета поредна година те организират така наречения "поход за независим живот". Събитието тази година е под мотото "Не съм роден за тук".

Протестът е срещу корупционните и неработещи политики в сферата на уврежданията в България, твърдят хората. Обясняват, че през последните двадесет години тези политики са извели българите с увреждания на първо място по бедност в Европа.

Лошото време се оказа допълнително препятствие за хората увреждания да се присъединят към „похода” в София.

Все пак дошлите от тях представиха декларация, която ще предоставят за подпис на политическите партии преди изборите. В нея те настояват за нов закон за хората с уврежданията, за премахването на ТЕЛК-овете и за закон за личната помощ.

„Придвижването в София е немалка авантюра, а за хората с увреждания е невъзможно”, обясни Капка Панайотова от Център за независим живот. Едно от нещата, за които настояват хората, е политиците и управляващите да влязат в час, каза тя.

Инициативата беше подкрепена и от хора с увреждания във Варна, които въпреки много лошото време се събраха, за да разкажат за трудностите, които ги съпътстват всеки ден. Дори елементарното придвижване от точка А до точка Б за тях се превръща в истински кошмар, а редица обществени сгради са недостъпни. В града има едва няколко изградени асансьора за инвалиди на подлезите и повечето не работят.

„Фактът, че хората не виждат навън хора с увреждания, не значи, че ги няма. Просто не могат да излязат. Дори аз имах един потресаващ случай онзи ден – бях на площада, на разходка, един човек се спря и ми подаде пари, мисли, че прося. Просто хората не виждат хора с увреждания сред обществото“, каза Диляна Денева.

„Това, което очаквам от властта и от хората, които обещават и искат да ги избираме, е не да ни изолират, а напротив. Хората с образование да могат да работят, когато се разхождаме да не мислят, че просим“, допъни и Росина Русева.