Преди да започнете да преяждате с месо и яйца на Великден, проверете колко ви е холестеролът. Според лекарите трябва да се изследваме поне веднъж в годината, защото холестеролът ни може да е висок, без да имаме оплаквания.

Наричат го „тихият убиец” – внезапно получаваш инсулт или инфаркт и едва тогава разбираш, че холестеролът ти е висок.

Какво представлява холестеролът?

Той е бяло мазно вещество в кръвта. Специални рецептори го улавят и вкарват в клетките за преработка. Колкото са по-изразени и колкото повече преработват, толкова по-ниско е нивото на холестерола в кръвта.

Това са генни дадености, има слаби хора с висок холестерол и пълни с нормален.

„Свинското е с по-високо съдържание на такива съставки мазнини. В маслото и в жълтъка има много високо ниво на холестерол”, обяснява д-р Александър Койчев. По думите му за хората в диапазона от 20 до 50-годишна възраст нормалните нива са между 5 и 5.6 милимола на литър.