Хърватия не иска улици и площади на името на Йосип Броз Тито. Югославският комунистически деец е хърватин по произход, но за сънародниците си той е спорна историческа личност.

Ако за Тито имаше специален закон за обявяването му за пожизнен президент на бивша Югославия, то заради Георги Димитров бе създаден цял град.

Още приживе тоталитарната държава обединява няколко села, за да създаде един град на негово име. Но днес къщата музей на Георги Димитров пустее.

Снимка: bTV

И Тито, и Димитров  са спорни исторически личности. В миналото обявявани за велики и безсмъртни, днес отричани. “Държавата, която той с доста брутално насилие изгради и беше обявено за една райска градина и дружба и любов между народите, видяхме по един толкова кървав начин как се разпадна”, коментира историкът доц. Лъчезар Стоянов.

Кметът на Загреб предлага да бъде премахнато името на Тито от централен градски площад.

Снимка: bTV

„Така се постъпи с голяма част от кръстените на него върхове, градове, улици, паланки и какво ли не. Това е един нормален процес и хърватите с този си ход искат да скъсат с това доста спорно меко казано минало”, смята Стоянов.

Снимка: bTV

В малкия град Брезово все още една от централните улици носи името на Георги Димитров, но малцина местни знаят кой е той.