Действията, които се виждат на екрана, са меко казано незаконни. Това призна началникът на Гранична полиция гл.комисар Антонио Ангелов по повод появилото се вчера видео на граждански арест на нелегални имигранти в Странджа. Там се виждат трима млади мъже с ръце, проснати на земята с вързани със свински опашки зад гърба.

По-рано вчера премиерът Бойко Борисов похвали действията на доброволните отряди за защита на границата, но все пак ги призова да не превишават правата си.

„В България задържането на лица става само от органите с полицейски правомощия след разпореждане на прокуратурата и съда”, категоричен беше шефът на Гранична полиция. По думите му видеото показва превишаване на права, но все пак трябва да бъде извършена проверка по случая.

По думите на Ангелов, вчера за тримата е бил получен анонимен сигнал, като на място са били открити само те – без следи от задържане. Мъжете са декларирали, че са афганистанци.

За изминалото денонощие, общо 97 нелегални имигранти са били задържани при опит за влизане у нас по всички граници.

Антонио Ангелов отбеляза, че той и подчинените му не могат да контролират доброволните отряди, защото 30-километровата зона в близост до границата е свободна за всички български граждани. Той призова ако видим нелегални имигранти, да не се опитваме да ги спираме, а веднага да уведомим органите на реда.

Щом няма държава, има граждани

Или властта ще пази границите и гражданите, или ще даде възможност на гражданите да се самозащитават. Това са вариантите за развитие на ситуацията според евродепутата Ангел Джамбазки. В студиото на „Тази сутрин” националистът заяви, че щом всеки в планината може да срещне мигранти, очевидно границите не се пазят добре.

Според анализатора Нидал Алгафари, от години трафиканти на дрога и плът влизат незаконно у нас. „Ако тези граждански арест ги правеха, за да спрат наркотиците, за да спрат трафика на жени, щях да ги смятам за герои”, каза той.

Психологът проф. Людмил Георгиев отбеляза, че е нормално когато се прави нещо незаконно, да последва арест. По-опасното, според него, е противопоставянето „ние-те”, което се възражда с опасни темпове в европейските държави.

Според Георгиев, след десетилетия на мултикултурализъм, в сегашните конфликтни ситуации етноцентризмът се превръща в регулатор на поведението.